Man cave: alles wat ik ben

TEKST SHYRA HUETING
FOTO DUNCAN WIJTING

 

Mannen hebben zo hun eigen ideeën over interieurs. Wonen&Co bezoekt hun Man Cave: die ene plek die ze naar eigen smaak hebben ingericht en waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Deze week is dat bij Arjen Boswijk.

 ,,Alles wat ik ben en doe heeft zich samengebald in deze ruimte. Het is de fijnste plek die ik ooit heb gehad’’, vertelt Arjen Boswijk, de trotse eigenaar van een Man Cave in een hippe Groninger nieuwbouwwijk. Dat vinden de dames in huis ook. Bij winterdag leggen ze beslag op dit exclusieve mannenverblijf vol verzamelingen, ingelijste foto’s en uitgestalde fossielen, jeugdherinneringen en boeken, waarvan sommige van eigen hand. Het is het enige vertrek in huis dat vloerverwarming heeft, dus liggen moeder Martine en de dochters Lotte en Lola er lekker languit. Het mag. Tót Arjen voelt dat hij toe is aan de dingen die hij graag doet.

,,Ik zít er graag. Ik schrijf veel. Ik trek me er terug. Ik zit er achter de computer om te mailen met de wereld. Ik schrijf gedichten, elke dag. Ik hou er mijn dagboek bij. Al jaren documenteer ik alles, het is een verslaving geworden.’’ Al zijn dagboeken staan genummerd in een open vakkenkast, naast nog veel meer persoonlijke schatten. Zoals dichtbundels die hij als leerkracht samen met zijn leerlingen heeft gemaakt, een potje met versteende haaientanden en het bijbeltje van zijn vader.

De Man Cave is eigenlijk ontstaan uit een inpandige schuur, die al jaren dienst deed als opslagruimte voor nooit uitgepakte verhuisdozen. Vier jaar geleden is – onder architectuur – de buitenmuur verplaatst, een paar meter de tuin in. ,,We wilden dat de pui zou doorlopen en een kopie zou worden van wat er al was, maar dan met openslaande deuren’’, legt Arjen uit. Het plan is goed uitgevoerd, waardoor hij nu een heerlijke, lichte, tuingerichte kamer heeft. ,,Een Man Cave!’’, riep een familielid. ,,Ik kende het woord niet. Maar het klinkt mooi, dus is het zo gebleven.’’

De grootste trofee? Tussen alle foto’s die Arjen verzamelt als kunst en in wisselexposities tentoonstelt in zijn eigen cave, hangen er platen van onder anderen Remco Campert, Herman Brood en Jan Mulder. Toch is Arjen misschien wel stiekem het meest trots op die foto met Gerard Reve. ,,Ik heb Reve bediend in het Pakhuis. In dat restaurant vond hij destijds van alles van mij.’’ Het bewijs hangt in een lijstje tussen de foto’s: een handgeschreven brief, over en voor Arjen. Is er een mooiere bewaarplek dan een Man Cave?

Reactie schrijven

Commentaren: 0