“Niet vergeten wie er voor ons vrije land gevochten hebben”

Leerlingen van de Nassauschool in de Oranjewijk hebben maandagmiddag een krans neergelegd bij het monument Der Baum van Armando. Het oorlogsmonument is door de school geadopteerd.

“Deze weken is er veel aandacht voor de gebeurtenissen die plaats hebben gevonden gedurende de Tweede Wereldoorlog”, vertelt docent Arjen Boswijk van de school. “We kijken in de klas onder andere naar een televisieserie en staan stil bij de achtergronden van het monument van Armando.” Behalve de kranslegging lezen de leerlingen een gedicht voor wat ze zelf geschreven hebben.

“Ik vind het belangrijk dat we er bij stil staan”, vertelt een leerling. “Het is dan wel heel lang geleden, maar het zijn wel de mensen die voor het vrije land gevochten hebben waar wij nu in leven. Dat moet niet vergeten worden.”

Het monument Der Baum is geplaatst ter herinnering aan de Stadse kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Werkman (1882 – 1945) verzorgde tijdens de oorlogsjaren samen met August Henkels, Adri Buning en Ate Zuithoff onder de naam De Blauwe Schuit verschillende uitgaven die kritiek leverden op het nazi-bewind. Drie dagen voor de bevrijding werd hij samen met negen anderen in de bossen nabij het Friese Bakkeveen gefusilleerd.

 

 

Luister hier naar de reportage van Sabastiaan Scheffer 

Door Sabastiaan Scheffer

Reactie schrijven

Commentaren: 0